Poznaj techniki parzenia kawy

Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis

Artykuł sponsorowany

Przygotowanie kawy może być prawdziwą sztuką. Przeczytaj artykuł, żeby poznać tajniki parzenia kawy, dzięki którym przygotujesz idealny napój we własnym domu.

Istnieje wiele technik parzenia, ale dla uzyskania pysznego smaku kluczowy jest wybór odpowiedniej kawy. Warto kupować ją w lokalnych palarniach albo wybrać sklep z kawą, który zamawia mieszanki od zaufanych producentów. Przy zakupie kawy dobrze jest zwrócić uwagę na poziom intensywności, skład gatunkowy oraz profil smakowy. Bariści polecają zwykle kawy ziarniste, które oferują głęboką intensywność i wyrafinowany smak. Kawa specjality wyróżnia się pod tym względem, ponieważ jest synonimem najwyższej jakości i gwarancją pochodzenia ziaren z najświeższych zbiorów. Zwykle kawa po kwadransie od zmielenia nieodwracalnie traci ponad połowę procent smaku i aromatu, dlatego kluczem do sukcesu jest także zmielenie ziaren bezpośrednio przed ich zaparzeniem. 

Metody ekstrakcji kawy

Istnieje wiele technik parzenia kawy. Wszystko zależy od czasu, który możesz poświęcić na przygotowanie napoju, budżetu oraz preferowanego smaku i stopnia zmielenia kawy. W kawiarniach na ogół używa się ekspresu ciśnieniowego. Początkującym koneserom kawy poleca się często zakup ekspresu przelewowego albo kawiarki, które są dużo tańsze i łatwiejsze w utrzymaniu. Warto zaznaczyć, że również jakość użytej wody ma wpływ na smak kawy. Do zaparzania nie powinno się używać wody zbyt miękkiej, która może wzmocnić wrażenie kwasowości napoju. Natomiast użycie zbyt twardej wody wiąże się z ryzykiem spłaszczenia smaku ziaren. Bariści najczęściej zalecają przygotowanie kawy na bazie przefiltrowanej wody.

Ekspres przelewowy

Kupując ekspres przelewowy, warto zwrócić uwagę na to, czy posiada funkcję podgrzewania. W ekspresie tego typu można w krótkim czasie zaparzyć cały dzbanek kawy. Należy wyposażyć się także w filtry papierowe oraz przygotować przefiltrowaną wodę. Do ekspresu przelewowego najbardziej pasuje dobrej jakości kawa jasno lub średnio palona, której smak należy dopasować do osobistych preferencji.

Ekspres ciśnieniowy 

Ekspres ciśnieniowy dzieli się zwykle na modele kolbowe oraz automatyczne. Aby przygotować napój w ekspresie kolbowym potrzeba trochę czasu, żeby zagłębić się w subtelności procesu parzenia kawy, co nie wszystkim może odpowiadać. Podstawowym napojem przygotowywanym w ekspresie kolbowym jest espresso, na którego bazie powstają wszystkie inne napoje kawowe. Z kolei automatyczny ekspres ciśnieniowy jest prostszy i szybszy w obsłudze, a przy tym często pozwala na programowanie konkretnych napojów. Przy zakupie warto wziąć pod uwagę gabaryty urządzenia oraz sprawdzić, czy ekspres umożliwia manipulowanie wysokością wlewki, tak, aby móc podstawić pod nią wyższą szklankę, np. do zaparzenia latte macchiato.

Metody alternatywne parzenia kawy

Wśród metod alternatywnych bariści wyróżniają m.in. french press, kawiarkę oraz aeropress. Bardzo wygodną i prostą metodą parzenia kawy jest french press. Jest to szklane naczynie wyposażone w pokrywę oraz specjalny tłok z zamontowanym sitkiem, które po zaparzeniu kawy pozwala na wydzielenie klarownego napoju. French press świetnie sprawdzi się w domu, podróży czy w pracy. Warto pamiętać, że kawa w nim zaparzona różni się od tej z ekspresu przelewowego czy kawiarki ze względu na łagodniejszy smak i lżejsze body. Dużą popularnością cieszy się także aeropress, który łączy w sobie cechy trzech popularnych metod parzenia kawy, czyli tradycyjnego ekspresu, french pressu oraz metody przelewowej. Niewielki zaparzacz jest prosty w obsłudze i poręczny do zabrania w podróż. 

Fot. Julia Florczak/unsplash.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *