Szybkie gotowanie. Płyta indukcyjna

Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis

Płyta indukcyjna to już w zasadzie standard w wielu domach i mieszkaniach. Jest doskonałą alternatywą dla kuchenek gazowych i elektrycznych. Jest dyskretna i świetnie pasuje do nowoczesnych, ale również przytulnych kuchni. 

Jej dodatkowymi atutami są funkcjonalność, bezpieczeństwo użytkowania oraz oszczędność na energii. Bardzo łatwo wkomponować ją w projekt aranżacyjny. Jakie wady i zalety ma kuchnia indukcyjna?

Płyta indukcyjna – zalety

Po pierwsze zaletą płyt indukcyjnych jest to, że rozpoznają one wielkość naczyń, a następnie dostosowują obszar, który będzie grzał dno garnka lub patelni. Dzięki temu nie musimy się ograniczać i podgrzewać można naczynia o zróżnicowanym kształcie oraz wielkości. Pozwala to nie tylko na oszczędność miejsca oraz możliwość ustawienia kilku różnych garnków, ale przede wszystkim wpływa na oszczędność energii. Z badań wynika, że jej zużycie zmniejsza się nawet o 25%. A duża moc grzewcza pozwala na szybsze podgrzanie potraw oraz skraca czas gotowania aż o 30%!

Kolejnym atutem jest łatwość czyszczenia. Wylane potrawy nie nagrzewają się i nie przywierają do powierzchni płyty. Można je w prosty sposób usunąć przy użyciu np. mokrej ściereczki. Dodatkowo płaska powierzchnia, pozbawiona zakamarków i wystających elementów, ułatwia znacząco utrzymanie płyty w nieskazitelnej czystości.

Wymagania techniczne

Poza niewątpliwymi zaletami, kuchnie indukcyjne mają też swoje wady. Ich cena zdecydowanie przewyższa kwoty standardowych kuchni gazowych oraz elektrycznych. Są to nadal najdroższe dostępne opcje na rynku. Dodatkowo wymaga stosowania odpowiednich naczyń. 

Dlaczego? Ponieważ zamiana energii elektrycznej wytwarzanej w procesie indukcji na energię cieplną następuje dopiero w dnie naczynia. Niestety nie każdy materiał, z którego wykonane są np. garnki czy patelnie, umożliwia zajście takiego zjawiska. Wymiana całego wyposażenia do gotowania to duże koszty.

Na kuchence indukcyjnej można stosować garnki żeliwne lub stalowe. Te przystosowane do indukcji mają wbudowaną w dno specjalną płytkę wykonaną z żeliwa lub stali, która pozwala na gotowanie w nowoczesny sposób. Poszukując takich naczyń, warto zwrócić uwagę na oznaczenia informujące o przeznaczeniu do płyt indukcyjnych.

Ważne, aby pamiętać, że do gotowania na kuchenkach indukcyjnych nie wolno stosować wyrobów z ceramiki, szkła, stali nierdzewnej, brązu, miedzi i aluminium – z wyjątkiem tych, które posiadają oznaczenie o ich przystosowaniu do indukcji. Zawęża to znacząco wybór garnków i patelni.

W informacjach technicznych znaleźć można także oznaczenia określające średnicę używanych naczyń. Nie powinna być ona mniejsza, niż wskazana przez producenta. Co istotne, garnki, których używamy na płycie indukcyjnej, powinny mieć idealnie płaskie dno oraz całą powierzchnią przylegać do pola grzewczego. Tylko wówczas będą szybciej podgrzewać jedzenie i nie tracić przy tym wytworzonej energii. Pozwoli to także uniknąć nagrzewania się uchwytów.

Kuchenka indukcyjna wolnostojąca czy kuchenka indukcyjna do zabudowy?

Wolnostojąca kuchnia indukcyjna coraz częściej pojawia się w polskich domach. Zaczyna wypierać dotychczas popularne modele wbudowane w blat. Na rynku znaleźć można coraz więcej modeli dostosowanych do potrzeb danego klienta. 

Z tych standardowych do wyboru są dwie wersje – czteropalnikowa z piekarnikiem, który równie szybko się nagrzewa, oraz te większe z automatycznym łączeniem pól. Jeśli dopiero urządzacie mieszkanie lub dom, dobrze wybrać wersję do zabudowy. Pozwoli to utrzymać ład i porządek. Płytę indukcyjną można umieścić na każdym blacie, również na wyspie.

Ile prądu zużywa kuchnia indukcyjna?

Mimo tego, że powszechnie wiadomo, że gaz jest tańszy niż prąd, to właśnie dzięki indukcji zaoszczędzić można na wydatkach. Nowoczesne urządzenia są energooszczędne, a ponadto błyskawicznie działają, co pozwala na szybsze przygotowywanie potraw. Dla porównania kuchenki gazowe ponad połowę energii zużywają na ogrzanie przestrzeni wokół garnka.

Po przeanalizowaniu rachunków przy zużyciu prądu przez kuchenkę elektryczną a indukcyjną wychodzi, że to właśnie ta druga pozwala na zredukowanie rachunków nawet o 50%.

Na pytanie, czy warto pójść w stronę nowoczesności i zamienić kuchenkę gazową czy elektryczną na indukcyjną, odpowiadamy stanowcze tak! Nie dość, że to lepsze dla środowiska, to również dla naszego portfela.

Zdj. główne: Sven Brandsma/unsplash.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *