Artykuł sponsorowany
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść artykułu i osobiste poglądy autora.
Kalarepa to warzywo cenione zarówno ze względu na walory smakowe, jak i zawartość składników odżywczych. Choć warzywo to można kupić w większości sklepów spożywczych, zdecydowanie bezpieczniej jest spożywać kalarepę samodzielnie wyhodowaną. Co musimy wiedzieć zanim zdecydujemy się posadzić nasiona kalarepy w ogrodzie warzywnym?
Kalarepa to dwuletnie warzywo będące odmianą kapusty warzywnej. W Polsce jest ona pospolitą rośliną uprawną. Roślina posiada silnie skróconą, zgrubiałą, mięsistą łodygę, która zazwyczaj przybiera kulisty kształt. Spotykamy kalarepy zielone i fioletowe. Liście kalarepy osadzone są na długich ogonkach. Mogą mieć one różną wielkość i kształt. Korzeń rośliny jest słabo rozwinięty. Kalarepa znajduje szerokie zastosowanie w kuchni – można spożywać ją na surowo, a także poddawać obróbce termicznej.
Świeża kalarepa zawiera spore ilości witaminy C. W jej składzie znajdziemy również kompleks witamin z grupy B (są one niezbędne między innymi do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego), witaminy A i K. Warzywo zawiera takie minerały jak potas, żelazo czy wapń.
Kalarepa to źródło błonnika i karotenoidów. Zdecydowanie najbardziej zasobne w składniki pokarmowe jest warzywo świeże.
Regularne spożywanie kalarepy może mieć korzystny wpływ na nasze zdrowie. Warzywo to jest wprost stworzone dla osób odchudzających się, gdyż jest niskokaloryczne i zawiera błonnik zapewniający nam uczucie sytości. Dzięki zawartości karotenoidów, witaminy C i witaminy A warzywo to ma korzystny wpływ na wzrok. Może zmniejszać prawdopodobieństwo wystąpienia takich chorób jak kurza ślepota czy zwyrodnienie plamki żółtej.
W kalarepie znajdziemy żelazo, które może zapobiegać anemii. Związki zawarte w roślinie wspierają ludzki układ immunologiczny i mogą przeciwdziałać chorobom nowotworowym.
Kalarepa w dużej mierze składa się z wody dlatego latem może pomóc w nawodnieniu organizmu.
Nasiona kalarepy to dobry wybór jeżeli jesteśmy początkującymi ogrodnikami i zależy nam na znalezieniu warzywa, które będzie nieskomplikowane w uprawie. Pamiętajmy, żeby w żadnym wypadku nie sadzić kalarepy na stanowiskach, gdzie w ubiegłych sezonach rosły inne rośliny wchodzące w skład rodziny kapustowatych. W przeciwnym wypadku będzie ona narażona na choroby i szkodniki atakujące tę grupę roślin.
Idealne stanowisko dla kalarepy jest słoneczne, choć sama roślina nie ma wielkich wymagań cieplnych. Najlepiej rośnie w temperaturze od 12 do 18 stopni Celsjusza. Postarajmy się posadzić kalarepę w podłożu żyznym, próchnicznym, przepuszczalnym, o pH pomiędzy 6 a 7. Jeżeli gleba w naszym ogrodzie jest słabszej jakości, przed posadzeniem kalarepy dobrze jest wymieszać ją z obornikiem.
Nasiona kalarepy wysadza się zazwyczaj do pojemników pod koniec lutego, a do gruntu przesadza pod koniec marca (do gruntu przesadzamy tylko najbardziej dorodne rośliny, które wykształciły już od 4 do 5 liści).
Sadząc nasiona kalarepy musimy uwzględnić, że roślina będzie się intensywnie rozrastać. Z tego względu ważne jest zachowanie co najmniej 15-centymetrowego odstępu pomiędzy sadzonkami. Jeżeli posadzimy rośliny zbyt blisko siebie, mogą się odkształcać.
Kalarepy potrzebują regularnego podlewania, odchwaszczania (chwasty stanowią zagrożenie w początkowej fazie rozwoju rośliny), nawożenia (najlepiej jest wykorzystywać nawozy organiczne), a także spulchniania gleby.
Fot.: materiał prasowy Klienta.