Jak obniżyć cholesterol? Produkty, które obniżają poziom cholesterolu

Autor:
Data publikacji:
Kategoria:
Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis
Jak obniżyć cholesterol? Produkty, które obniżają poziom cholesterolu

Wysoki poziom cholesterolu jest bardzo niebezpieczny dla zdrowia. Warto więc jeść produkty, które go obniżają. O jakich mowa?

Odpowiednia dieta jest kluczowa, jeśli chodzi o zdrowie. Posiłki powinny dostarczać wszystkich niezbędnych składników mineralnych i witamin, dzięki którym organizm może prawidłowo funkcjonować.

Dieta jest bardzo ważna, jeśli mamy zbyt wysoki cholesterol. Wbrew pozorom jedzenie odpowiednich produktów może zdziałać prawdziwe cuda. Jeśli do tego zrezygnuje się z używek, a szczególnie palenia papierosów, i wprowadzi aktywny tryb życia, to wysoki poziom złego cholesterolu z pewnością znacznie się obniży. 

Wysoki cholesterol – dlaczego jest niebezpieczny?

Wysoki cholesterol w krwi może przyczynić się do zawałów, miażdżycy, udaru mózgu czy choroby wieńcowej. 

Norma cholesterolu we krwi wynosi mniej niż 200 mg/dl, jeśli znajduje się w przedziale 200–250 mg/dl mówimy o podwyższonym cholesterolu, a jeśli jego wartość przekracza 250 mg/dl, to mamy do czynienia z cholesterolem znacznie podwyższonym

Co powinno znaleźć się w diecie antycholesterolowej?

W jadłospisie osoby, która chciałaby obniżyć poziom cholesterolu we krwi, powinien znaleźć się olej rzepakowy i oliwa z oliwek – najlepiej wybierać te, które są tłoczone na zimno. Dzięki jednonienasyconym kwasom tłuszczowym korzystnie wpływają na zdrowie.

Kolejnym istotnym produktem są morskie ryby, które są bogactwem kwasów omega-3. Ryby nie tylko obniżają cholesterol, ale i ciśnienie tętnicze krwi. Niestety minusem ryb morskich jest to, że są tłuste, o czym muszą pamiętać szczególnie osoby, które zmagają się z nadprogramowymi kilogramami.

W diecie antycholesterolowej nie może zabraknąć błonnika. Znajdziemy go w płatkach owsianych, jęczmiennych, suszonych śliwkach, gruszkach i jabłkach ze skórką, marchwi, roślinach strączkowych i bakłażanach. Oczywiście oprócz tych produktów konieczne jest spożywanie kasz, nieoczyszczonego ryżu czy makaronów razowych. 

Nie wszyscy wiedzą, jak doskonałe w walce z cholesterolem jest awokado, które zawiera dużo zdrowego tłuszczu roślinnego. Plusem awokado jest to, że można je jeść na wiele różnych sposobów – i na słodko, i wytrawnie. 

Jaja na miękko też powinny znaleźć się w diecie osoby mającej zbyt wysoki poziom cholesterolu. Istotne jest jednak to, by spożywać je na miękko – żółtko powinny być płynne, gdyż w nim jest lizyna odpowiedzialna za zahamowanie wzrostu cholesterolu.

Kolejnymi produktami, które warto spożywać, są orzechy – włoskie, ziemne, laskowe, brazylijskie, nerkowca oraz migdały. Badania dowodzą, że jedzenie dziennie zaledwie 50 g orzechów może obniżyć cholesterol o 5%, a spożywanie 70 g migdałów nawet dwukrotnie więcej. Orzechy są bardzo kaloryczne, dlatego też nie jest wskazane, by jeść ich zbyt wiele. 

W diecie niskocholesterolowej powinny znaleźć się cytrusy, szczególnie grejpfruty, które dzięki zawartym w nich kwasie galakturonowym mogą rozpuszczać w tętnicach złogi cholesterolowe.

Zdj. główne: Mustafa Bashari/unsplash.com

Udostępnij:

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*