Naturalny antybiotyk. Czosnek, miód, cytryna, imbir i kurkuma

Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Eliminują przyczyny chorób, wzmacniają odporność organizmu i są całkowicie bezpieczne. Dzięki wiedzy zaczerpniętej z medycyny ludowej dowiesz się, jaki wpływ na zdrowie mają domowe antybiotyki.

Czosnek

Jego działanie jest silniejsze nawet od penicyliny. To warzywo zapobiega powstawaniu wielu chorób oraz je leczy, w tym przykładowo grypę, anginę lub zwykłe przeziębienie. Najlepsze działanie ma czosnek surowy, który należy zgnieść, aby pochodne siarkowe przekształciły się w allicynę – związek bakteriobójczy.

Obniża ciśnienie krwi, zwalcza wirusowe infekcje układu oddechowego oraz zapobiega powstawaniu wzdęć. Ceni się go również ze względu na pobudzanie pracy układu immunologicznego do zwalczania komórek nowotworowych. Z kolei czosnkowa nalewka przyniesie ulgę osobom cierpiącym na bóle reumatyczne.

Miód

Swoje lecznicze właściwości świeży miód zawdzięcza takim substancjom, jak apidycyna, inhibina czy nadtlenek wodoru. Zawiera też acetylocholinę, która poprawia wydolność i pracę serca. Zwalcza paciorkowce, laseczki wąglika oraz grzyby chorobotwórcze. Do najzdrowszych należą gryczane, spadziowe i lipowe. Pierwszy z nich jest polecany zwłaszcza osobom w ciąży, chorym na nadciśnienie oraz cukrzycę.

Spożywanie miodu spadziowego będzie dobrym rozwiązaniem w przypadku wystąpienia nieżytów dróg oddechowych, chorobach wątroby, a także przy zaparciach. Z kolei miód z lipy ma silne właściwości przeciwkaszlowe, przeciwgorączkowe i antybakteryjne. 

Cytryna

Zawiera bardzo dużo witaminy C, dlatego jest powszechnie stosowana w celu zwiększenia odporności – szczególnie w okresie jesienno–zimowym, by zapobiegać powstawaniu infekcji wirusowych i bakteryjnych. Niestety najczęściej dodaje się ją do herbaty. Jest to błąd, ponieważ cytryna pod wpływem tak wysokiej temperatury traci swoje właściwości lecznicze.  Cytryna zawiera silny utleniacz, limonen, o właściwościach przeciwnowotworowych. Jako produkt zasadowy pozwala zachować kwasowo–zasadową równowagę organizmu.

Imbir

Zawiera ponad 160 substancji leczniczych, między innymi substancje żywicowe (zinferon, gingerol) oraz olejki eteryczne (zingiberen, zingiberol). Dzięki nim ma bardzo silne działanie przeciwwirusowe, antybakteryjne i wzmacniające. Ta przyprawa zwalcza wiele patogenów, między innymi te z gatunku Campylobacter, Salmonella i Listeria. Ich zneutralizowanie zapobiega powstawaniu zapalenia jelit i żołądka oraz zatruć pokarmowych.

Stosowanie imbiru jest wskazane zwłaszcza przy bakteryjnych zakażeniach układu pokarmowego. Dodatkowo łagodzi bóle mięśni i stawów, rozgrzewa organizm i ma właściwości napotne. Najczęściej przygotowuje się z niego napój imbirowy.

Poznaj sprawdzone sposoby na POPRAWĘ TRAWIENIA.

Kurkuma

Jest znana także jako żółty imbir lub szafran. Ta przyprawa zawiera związek nazywany kurkuminą. Przyspiesza gojenie się blizn i ran, łagodzi ból towarzyszący miesiączce oraz leczy dolegliwości żołądka. Przynosi ulgę także przy niedrożności wątroby, chorobach pasożytniczych, chorobach układu oddechowego oraz stanach zapalnych.

Kurkuma jest wykorzystywana jako składnik wielu leków, odnajdziemy ją na przykład w tych na niewydolność wątroby, zaburzenia trawienia czy dysfunkcję trzustki. Przypuszcza się, że w przyszłości będzie można ją stosować przy chorobach oczu, udarze mózgu i chorobie Alzheimera.

Zdjęcie główne: ROMAN ODINTSOV/pexels.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *