Dbałość o kości jest w pewnym wieku bardzo istotna – trzeba o niej pamiętać po to, żeby w przyszłości nie mieć dużych problemów. Jak skomponować dietę wzmacniającą kości? Czego nie może w niej zabraknąć? Podpowiadamy korzystne rozwiązania.
Postępy osteoporozy są bardzo niszczycielskie dla organizmu. Na czym polega ta choroba? Dotyczy ona niskiej masy kostnej i zaburzeń, które powstają w strukturze kości, co doprowadza do kruchości i ich wysokiej łamliwości. Nie jest ona przy tym naturalną koleją rzeczy i efektem starzenia, ale jednostką chorobową, której można dość skutecznie zapobiegać. Obok ciągłej aktywności fizycznej, duże znaczenie ma w tym odpowiednio dobrana i zdrowa dieta. „Cichy złodziej kości” pojawia się przede wszystkim u osób po 65. roku życia. Zdarzają się jednak znacznie wcześniejsze przypadki dotykające nawet dzieci lub młodzież.
>> Zobacz też: Ciecierzyca – właściwości i wartości odżywcze
Podatność na osteoporozę ma charakter genetyczny, sprzyja jej siedzący tryb życia, sięganie po używki czy niewielka dostępność naturalnego światła, ale ogromne znaczenie ma nasza dieta. Jakich składników powinniśmy dostarczać organizmowi, by nasze kości były zdrowe? Do najważniejszych należy oczywiście wapń – przyjmuje się, że nasz organizm magazynuje w kościach aż 99% spożywanego wapnia. Nic więc dziwnego, że jego dostarczanie jest szczególnie istotne. Poleca się także suplementację witaminy D – bardzo ważna jest w tym przypadku także regularna ekspozycja naszego ciała na słońce. Dobre rezultaty w ochronie kości uzyskamy dopiero wtedy, gdy dostarczymy im odpowiednią ilość wapnia i właśnie witaminy D, która pozwala absorbować ten ważny składnik. Ważne są też:
Właściwie skomponowana dla kości dieta to taka, która pozwala unikać szkodliwych dla nich substancji. Należy unikać zbyt dużej ilości produktów zwierzęcych. Organizm zostaje przez nie zakwaszony – wapń bywa wtedy wydalany wraz z moczem. Nie można też spożywać zbyt dużej ilości soli i należy zrezygnować z używek. Szczególnie negatywne działanie mają alkohol i napoje zawierające kofeinę.
Odpowiednio się odżywiając, dostarczamy naszemu układowi kostnemu niezbędnych produktów. Niestety, ale wiele radykalnych diet zupełnie pomija ten aspekt. Głodówka sprzyja problemom z kośćmi. Anoreksja zaś może się przyczynić do powstania osteoporozy u bardzo młodych osób.
Co jeść, żeby nasze kości były mocne i zdrowe? Przede wszystkim należy już w młodym wieku właściwie bilansować dietę, tak żeby układ kostny otrzymywał dostateczną porcję niezbędnych składników, zwłaszcza zaś wapnia i wspomnianej witaminy D. Które produkty szczególnie się poleca?
>> Przeczytaj także: Jak wyhodować awokado z pestki?