Zwykle stawiasz na zamówione torty, bo własnoręczne dekorowanie wypieków wydaje Ci się trudne? Nic bardziej mylnego. Sprawdź, jak zrobić masę cukrową i o wiele więcej, a Twoja rodzina będzie zachwycać się tortem, który przygotujesz.
Nieźle radzisz sobie w kuchni, ale uważasz, że własnoręcznie przygotowany tort na uroczystość rodzinną to za wysoka poprzeczka? Znowu zamówiłaś tort w ulubionej cukierni?
Może jednak warto spróbować swoich sił, chociażby ze względu na ceny zamawianych wypieków. Taki tort to spory wydatek! W przypadku wypieków na większą liczbę porcji ceny potrafią wynieść nawet kilkaset zł. Czy samo to nie jest już wystarczającą motywacją, żeby zgłębić tajniki pieczenia biszkoptu, przygotowywania kremu oraz, co istotne, dekorowania tortu? Masa cukrowa – to brzmi jak wyzwanie. Uwierz, że jest to prostsze, niż może Ci się wydawać. Poważnie!
Torty ozdobione masą cukrową nie mają sobie równych, jeżeli chodzi o walory estetyczne. Z pomocą tego produktu możesz stworzyć prawdziwe cudeńka! Urodziny męża, dziecka, wnuczki… Czy któraś z tych okoliczności zbliża się wielkimi krokami? A więc to świetny czas, żeby przekonać się, jak zrobić masę cukrową. Zdziwisz się, jakie to proste. Może odkryjesz w sobie nowy talent i na stałe będziesz częstować bliskich tortami własnego wykonania?
Przygotowania zacznij od zakupów lub sprawdzenia zawartości kuchennych szafek, ponieważ masę cukrową z łatwością przygotujesz, używając produktów obecnych w większości domów. Będziesz potrzebować: 250 g cukru pudru, łyżkę mąki ziemniaczanej, płaską łyżkę żelatyny, 30 ml wody, łyżkę soku z cytryny oraz aromat pomarańczowy. Przygotuj także wodę i olej kokosowy – przyda się do nadania masie odpowiedniej konsystencji. Jak zrobić z tego masę cukrową? Sprawdź w kilku krokach:
Tak przygotowana masa jest gotowa do użycia od razu po wyrobieniu. Czy to trudne? No jasne, że nie!
Czy przygotowanie masy cukrowej jest konieczne, aby Twój tort był pięknie udekorowany? Zdecydowanie nie. Jeżeli nie jesteś przekonana do tego typu dekoracji lub po prostu nie czujesz się na siłach, by ją przygotować, nie martw się. To nie jest jedyna opcja dekoracji domowego tortu. Dzisiaj możliwości mamy całe mnóstwo i nie bójmy się z nich korzystać. Czas na przegląd dekoracji tortu bez masy cukrowej!
Świetną alternatywą dla tortów ozdobionych masą cukrową są tzw. naked cake. To po prostu tort złożony z biszkoptów przełożonych kremem, bez dodatkowych ozdób w postaci masy cukrowej czy kremu, którym tort mógłby być obłożony. Nazwa tego trendu mówi jasno, że mamy do czynienia z uroczym “golaskiem”, który jest bardzo na topie. Taki tort wspaniale prezentuje się ozdobiony jedynie owocami czy z dekoracją ze świeżych kwiatów.
>> Zobacz też: Szarlotka jak u mamy
Naked cake to trend, który pojawił się kilka lat temu i nic nie zapowiada, żeby miał zniknąć z piedestału! Jeżeli chcesz popisać się przed bliskimi znajomością cukierniczych nowinek, a przy okazji nie chce Ci się robić masy cukrowej, to chyba znaleźliśmy rozwiązanie idealne dla Ciebie? Śmiało możesz także dekorować tort z użyciem kremu, przyda Ci się do tego rękaw cukierniczy a także szpachelka do jego wygładzania. Efekt wow – z masą cukrową czy bez niej.