Alternatywne sposoby parzenia kawy – czego warto spróbować?

Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis
Yanapi Senaud/unsplash.com

Kawa może smakować na wiele różnych sposobów. Warto zainteresować się różnymi metodami jej parzenia i tym samym odkrywać nowe walory smakowe.

Wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez jednej (a najlepiej przynajmniej dwóch) filiżanek kawy. Kawa jest bez wątpienia jednym z najpopularniejszych napojów na świecie. Wszyscy uwielbiają jej intensywny, pobudzający aromat oraz wyjątkowy smak. Badania dowodzą, że zawarta w niej kofeina nie tylko pobudza, ale też poprawia nastrój. Czasy, gdy zalewało się kawę wodą i przyrządzało na szybko powoli odchodzą w zapomnienie. Coraz więcej osób szuka alternatywnych sposobów jej parzenia, co wpływa na walory smakowe. Jakie metody przyrządzania kawy warto przetestować?

Kawiarka – najpopularniejszy sposób parzenia aromatycznej kawy

Kawiarka jest obecnie prawdziwym hitem, jeśli chodzi o parzenie kawy. Wiele osób rezygnuje dla niej z wygodnego ekspresu, twierdząc, że kawa z kawiarki smakuje znacznie lepiej. Poza tym przygotowanie małej czarnej jest wówczas banalnie proste i szybkie. Wystarczy nalać do dolnej części kawiarki ciepłej wody, zaś do górnej z sitkiem wsypać kawę. Łączymy górę i dół, ustawiamy kawiarkę na kuchence i czekamy. W ten sposób zrobimy bardzo aromatyczną kawę, która w smaku jest bardzo podobna do prawdziwego espresso.

Drip – mało znana, a jakże ciekawa alternatywa parzenia kawy

Mało kto zna metodę parzenia kawy o nazwie „drip”. A szkoda, bo jest naprawdę świetna. Pochodzi od słowa „dripper”, czyli przelewanie. Taka alternatywa gwarantuje kawę lekką, subtelną w smaku, bez wątpienia pyszną. Do jej przygotowania potrzebny jest japoński dripper (do kupienia w internecie). Do dripa należy wsypać ziarna kawy dobrej jakości i zalać gorącą wodą. Po chwili mamy aromatyczny napój niczym z prestiżowej kawiarni.

Aeropress coraz popularniejszy

Kolejną alternatywną metodą parzenia kawy jest użycie aeropressu. Urządzenie to powstało stosunkowo niedawno, bowiem dopiero w 2005 roku, jednak coraz więcej miłośników kawy dostrzega jego zalety.

Urządzenie swoim kształtem przypomina grubą, dużą strzykawkę. Jak się go używa? Najpierw trzeba zagotować wodę, później założyć filtr. Dolną część urządzenia z filtrem stawiamy na kubku i wsypujemy grubo zmieloną kawę. Zalewamy wrzątkiem. Mieszamy i nakładamy górną część – tzw. tłok. Po minucie wciskamy tłok, przeciskając kawę do momentu, aż usłyszymy syczenie. Zaparzony w ten sposób napój ma wyrazisty, intensywny smak oraz jest bardzo aromatyczny. 

Chemex

Fani kawy, która jest bardzo delikatna w smaku, powinni przetestować chemex. Do pojemnika wkłada się bardzo gruby filtr, a przygotowanie w nim kawy jest bardzo proste. Wystarczy po zmoczeniu filtra wsypać kawę i zalać wodą. Zostawiamy na około 4 minuty. Po tym czasie możemy rozkoszować się jej dość delikatnym smakiem i pięknym aromatem.

Zdj. główne: Yanapi Senaud/unsplash.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *