Artykuł sponsorowany
Dieta bogata w naturalne produkty to gwarancja zdrowia i dobrego samopoczucia. Dlatego też, zamiast wybierać wysoko przetworzone jedzenie, zdecyduj się na to pochodzenia naturalnego. Jakie konkretnie produkty warto włączyć do swojej diety?
Zbilansowana dieta i zdrowa żywność jest ważna w zapewnieniu dobrej ilości witamin i minerałów. Szczególnie jeśli jadłospis jest bogaty w produkty pochodzenia naturalnego. Dowiedz się, po jakie konkretnie artykuły spożywcze warto sięgać każdego dnia.
Nie od dziś wiadomo, że w codziennym jadłospisie powinno znaleźć się co najmniej pięć porcji warzyw i owoców. Dzięki temu dostarczysz swojemu organizmowi wszystkich potrzebnych witamin i minerałów. Soki, koktajle, sałatki, zupy, czy na surowo jako przekąska – opcji na włączenie ich do jadłospisu jest naprawdę wiele. Jakie konkretnie warzywa i owoce powinny znaleźć się w jadłospisie?
Na pierwszym miejscu jest marchewka, która jest doskonałym źródłem witaminy A. Dodatkowo ma ona właściwości wzmacniające kości, likwidujące wrzody żołądka oraz zwiększające odporność organizmu.
Równie ważne w diecie są pomidory. Mają one bardzo dużo potasu, karotenoidów i witaminy C, która nie tylko wzmacnia odporność, ale również zapobiega wypadaniu i łamliwości włosów. W pomidorach znajdziesz również witaminę E, która chroni przed przedwczesnym starzeniem się i przeciwutleniacze zmniejszające ryzyko chorób krążenia i niektórych nowotworów. Pamiętaj jednak, że najbogatsze w składniki odżywcze będą ekologiczne produkty lokalne.
Do codziennego jadłospisu warto włączyć także banany. Jest to świetne źródło między innymi wapna, magnezu oraz fosforu, co sprawia, że jedzenie bananów pomaga w utrzymaniu zdrowego układu nerwowego oraz kostnego. Dodatkowo sprawdzają się one genialnie jako przekąska po treningu.
W codziennej diecie powinien znaleźć się także jogurt. Oprócz wysokiej zawartości wapnia zawiera również fosfor i niezbędne do funkcjonowania układu nerwowego witaminy z grupy B. Dzięki codziennemu spożywaniu jogurtu wzmocnisz swoje kości oraz szkliwo. Dodatkowo żywe kultury bakterii obecne w jogurtach hamują namnażanie się szkodliwych bakterii i grzybów w jelicie, zapobiegając tym samym infekcjom jelitowym.
W diecie nie może zabraknąć także ziół. Zazwyczaj kojarzymy je jako dodatek do jedzenia, który ma wzmocnić jego smak oraz aromat, jednak zioła mają także wiele właściwości korzystnych dla zdrowia. Do codziennego jadłospisu warto włączyć przede wszystkim naturalny antybiotyk łagodzący stany zapalne, czyli czosnek, wzmacniającą działanie układu trawiennego kurkumę, oczyszczające organizm oregano oraz będącą źródłem beta-karotenu bazylię. Te i inne zioła do Twojej kuchni pomoże Ci wybrać sklep internetowy z ziołami.
Natura obdarzyła nas także w prawdziwe skarby, czyli tak zwane superfoods. Taka superżywność to w 100% naturalne produkty, które są niezwykle bogate w składniki mineralne i witaminy. Do grona superfoods zaliczamy między innymi nasiona chia, czyli nasionka szałwii hiszpańskiej, spirulinę oraz jagody goji. Są to produkty, które przyjeżdżają z daleka i miały zdrowotne zastosowanie już wśród dawnych cywilizacji. Jednak na „naszym podwórku” również znajdziemy superżywność, którą możesz włączyć do codziennej diety. Należą do niej na przykład żurawina oraz młody jęczmień.
Zdjęcie główne: Nataliya Vaitkevich/pexels.com