Artykuł sponsorowany
Niskie temperatury i deszczowa aura za oknem sprzyjają jesiennej chandrze. Nie ma skuteczniejszego sposobu na gorszy dzień niż pyszny, słodki i wysokokaloryczny deser – poprawa humoru gwarantowana! Słodycze kupowane w sklepach są często niezdrowe, pełne białego cukru oraz tłuszczu palmowego i innych niezdrowych składników. Poznaj nasze pomysły na słodkie desery, które możesz szybko przygotować w domu!
Słony karmel to jedno z najbardziej lubianych połączeń smakowych. Słodki, karmelowy shake to idealny deser na każdą porę dnia i roku! Jego przygotowanie musisz zacząć od zrobienia karmelu, co jest łatwiejsze, niż się wydaje. Najpierw na patelni rozpuść cukier i poczekaj, aż delikatnie się zezłoci. Do powstałej masy dołóż masło i dolej trochę śmietanki, energicznie mieszając całość. Na koniec dodaj szczyptę soli i baza smakowa shake’a jest gotowa! Teraz czas na moment, w którym potrzebujesz kruszarki do lodu lub mocnego blendera. Kostki lodu i mleko zblenduj dokładnie na gęstą, w miarę jednolitą masę, a następnie dodaj do niej słony karmel i dobrze wymieszaj całość. Nie musisz wychodzić z domu, by móc cieszyć się pysznym i słodkim napojem jak z popularnych sieciówek fast-food.
Ten deser to idealne rozwiązanie na sytuacje, kiedy nie masz w domu zbyt wiele składników, a najdzie Cię ochota na coś słodkiego. To “ciasto” jest szybkie, tanie i naprawdę smaczne! Potrzebujesz tylko ulubionych (lub takich, jakie masz pod ręką) owoców oraz masła, mąki i cukru. Owoce włóż do naczynia żaroodpornego, a pozostałe składniki połącz ze sobą w równych proporcjach i utrzyj z nich kruszonkę. To tyle! Przykryj owoce sypką kruszonką i włóż do nagrzanego piekarnika do czasu, aż warstwa zrobi się rumiana i chrupiąca. Owoce, takie jak jabłka czy śliwki możesz posypać odrobiną cynamonu, z kolei bardziej kwaśne, na przykład wiśnie, możesz obtoczyć delikatnie w cukrze przed upieczeniem. Jest to deser, który możesz przygotowywać z sezonowych produktów przez cały rok, a przepis jest na tyle elastyczny, że jego bazą może być każdy owoc, jaki ma w ofercie sklep spożywczy. Możesz podawać go z lodami lub kleksem bitej śmietany.
Jednym z najbardziej ulubionych ciast na świecie jest brownie. Pyszne, mocno czekoladowe, wilgotne i, co najważniejsze, łatwe w przygotowaniu ciasto może upiec każdy, nawet jeśli z cukiernictwem mu nie po drodze. Potrzebujesz tylko mąki, cukru, masła, jajek i czekolady, aby móc w godzinę cieszyć się wspaniałym deserem. Możesz go jednak podrasować i wznieść na nowy poziom dzięki kremowi chałwowemu, którym przełożysz lub posmarujesz ciasto od góry. Krem składa się z ubitego na puszystą, białą masę masła, cukru pudru oraz rozdrobnionej chałwy. Ciekawym akcentem, który nadaje mu nietypowej tekstury i przełamuje smak kremu, są pokruszone sezamki. Będą one chrupiącym dodatkiem, który sprawi, że masa nie będzie mdła. Tak przygotowane brownie to doskonały deser, gdy zjawią się niespodziewani goście lub gdy najdzie Cię ochota na słodycze. Jest szybki w przygotowaniu i potrzebujesz do niego zaledwie kilku składników, ale krem chałwowy sprawia, że ciasto staje się efektownym i ciekawym deserem. Ta nietypowa odsłona brownie zachwyci każdego miłośnika słodkości.
Zdjęcie główne: pexels.com/Jonathan Borba