Choć pierwsze ogórki gruntowe zaczynają pojawiać się już w sklepach, to nie jest to jeszcze początek sezonu ogórkowego. Kiedy rozpoczynają się zbiory ogórków? W jaki sposób można wydłużyć sezon ogórkowy?
Sezon na ogórki gruntowe rozpoczyna się początkiem lipca i trwa do połowy września. Zbiera się je w różnej fazie rozwoju, w zależności od potrzeb. Z domowych ogródków ogórki warto zbierać co 2–3 dni. Na plantacji ogórki zbierane są codziennie.
Ogórki należy zbierać, gdy osiągną pożądany rozmiar. Na korniszony najlepiej nadają się ogórki o 3–4 cm długości, na konserwowe najlepsze będą te o długości 5–7 cm. Długość ogórków jest zależna od ich odmiany. Karłowate odmiany ogórków dorastają do 20 cm długości, a klasyczne odmiany mogą osiągnąć długość nawet 40 cm.
Regularne zbieranie sprzyja ponownemu kwitnieniu i zawiązywaniu nowych ogórków. Dlatego warto zrywać warzywa, gdy są ciemnozielone.
Jeśli uprawiasz ogórki w przydomowym ogródku, to pewnie zauważyłeś, że początkiem sierpnia liście zaczynają żółknąć i zasychać. Nie jest to spowodowane nadchodzącą jesienią, lecz mączniakiem prawdziwym. Grzyb ten pojawia się, gdy noce stają się chłodniejsze, a powietrze bardziej wilgotne. Jeśli chcesz przedłużyć zbiór ogórków ze swojego ogrodu, to warto zastosować domowe opryski na mączniaka.
Pierwszy sposób to oprysk z rozcieńczonego olejku herbacianego (na 1 litr zimnej wody 50 ml olejku). Oprysk należy wykonać kilka razy, w tygodniowych odstępach. Takim roztworem można również spryskać pomidory – zapobiega to ich gniciu. Po wykonaniu oprysku należy przykryć ogórki flizeliną i pozostawić na kilka dni.
Starym i sprawdzonym sposobem na mączniaka jest oprysk z mieszanki piwa i serwatki (proporcja 1:1). Roztwór ten nie tylko usuwa mączniaka, lecz przedłuża owocowanie ogórków.
Ostatni sposób to chemiczny oprysk fungicydami. Warto zastosować go, jeśli poprzednie dwa sposoby zawiodą.
Faza księżyca ma ogromny wpływ na uprawę warzyw. Ogórki należy wysiewać do gruntu po 15 maja, gdy księżyc rośnie (przybywa go) – wysiane w tym czasie dużo szybciej rosną.
>> Zobacz też: Ogórki kiszone i inne przepisy na pyszne weki z ogórków
Przetwory na pewno udadzą się, jeśli ogórki będą zaprawiane między nowiem a pełnią. Gdy księżyca ubywa, lepiej zrobić z ogórków mizerię, bo przetwory mogą się bardzo szybko popsuć.
Przyczyn gorzknienia ogórków może być kilka: