Choć pierwsze ogórki gruntowe zaczynają pojawiać się już w sklepach, to nie jest to jeszcze początek sezonu ogórkowego. Kiedy rozpoczynają się zbiory ogórków? W jaki sposób można wydłużyć sezon ogórkowy?
Sezon na ogórki– od kiedy się zaczyna?
Sezon na ogórki gruntowe rozpoczyna się początkiem lipca i trwa do połowy września. Zbiera się je w różnej fazie rozwoju, w zależności od potrzeb. Z domowych ogródków ogórki warto zbierać co 2–3 dni. Na plantacji ogórki zbierane są codziennie.
Kiedy zbierać ogórki?
Ogórki należy zbierać, gdy osiągną pożądany rozmiar. Na korniszony najlepiej nadają się ogórki o 3–4 cm długości, na konserwowe najlepsze będą te o długości 5–7 cm. Długość ogórków jest zależna od ich odmiany. Karłowate odmiany ogórków dorastają do 20 cm długości, a klasyczne odmiany mogą osiągnąć długość nawet 40 cm.
Regularne zbieranie sprzyja ponownemu kwitnieniu i zawiązywaniu nowych ogórków. Dlatego warto zrywać warzywa, gdy są ciemnozielone.
Mączniak prawdziwy, czyli najgorszy wróg ogórków
Jeśli uprawiasz ogórki w przydomowym ogródku, to pewnie zauważyłeś, że początkiem sierpnia liście zaczynają żółknąć i zasychać. Nie jest to spowodowane nadchodzącą jesienią, lecz mączniakiem prawdziwym. Grzyb ten pojawia się, gdy noce stają się chłodniejsze, a powietrze bardziej wilgotne. Jeśli chcesz przedłużyć zbiór ogórków ze swojego ogrodu, to warto zastosować domowe opryski na mączniaka.
Sposoby na mączniaka
Pierwszy sposób to oprysk z rozcieńczonego olejku herbacianego (na 1 litr zimnej wody 50 ml olejku). Oprysk należy wykonać kilka razy, w tygodniowych odstępach. Takim roztworem można również spryskać pomidory – zapobiega to ich gniciu. Po wykonaniu oprysku należy przykryć ogórki flizeliną i pozostawić na kilka dni.
Starym i sprawdzonym sposobem na mączniaka jest oprysk z mieszanki piwa i serwatki (proporcja 1:1). Roztwór ten nie tylko usuwa mączniaka, lecz przedłuża owocowanie ogórków.
Ostatni sposób to chemiczny oprysk fungicydami. Warto zastosować go, jeśli poprzednie dwa sposoby zawiodą.
Uprawa ogórków zgodnie z fazą księżyca
Faza księżyca ma ogromny wpływ na uprawę warzyw. Ogórki należy wysiewać do gruntu po 15 maja, gdy księżyc rośnie (przybywa go) – wysiane w tym czasie dużo szybciej rosną.
>> Zobacz też: Ogórki kiszone i inne przepisy na pyszne weki z ogórków
Przetwory na pewno udadzą się, jeśli ogórki będą zaprawiane między nowiem a pełnią. Gdy księżyca ubywa, lepiej zrobić z ogórków mizerię, bo przetwory mogą się bardzo szybko popsuć.
Dlaczego ogórki są gorzkie?
Przyczyn gorzknienia ogórków może być kilka:
- zły sposób obierania – ogórki należy obierać od jasnej do ciemnej strony;
- kiepskie nasiona – najlepsze do domowej uprawy są odmiany: Julian F1, Krak F1, Grot F1;
- złe warunki uprawy – ogórki najczęściej gorzknieją po suszy, zimnie lub długotrwałych upałach. Aby zapobiec zgorzknieniu, należy je podlewać w czasie suszy lub upałów, a w chłodnie dni okrywać np. flizeliną.