Jak zrobić nuggetsy dla dzieci?

Autor:
Data publikacji:
Kategoria:
Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis
Jak zrobić nuggetsy dla dzieci?

Praktycznie każde dziecko przepada za nuggetsami. Ich forma, a także smak i wielkość bardzo odpowiadają preferencjom dziecka. Warto jednak korzystać z domowych sposobów na przygotowywanie jedzenia. To, które znajdziesz w popularnych fast foodach, nie jest zdrowie, a co za tym idzie, maluchy nie powinny go spożywać. Podpowiemy Ci, jak sprawić Twojemu dziecku radość i zrobić domowe nuggetsy!

Zdrowe nuggetsy – domowe sposoby

Zacznij od zakupu dobrej jakości mięsa, w końcu to ono jest podstawą tego dania. Lepiej stawiać na indyka lub kurczaka ze sprawdzonej hodowli bez antybiotyków. Wówczas produkt będzie najbezpieczniejszy dla dziecka w każdym wieku. Poza mięsem należy przygotować kilka innych produktów. Oto, czego będziesz potrzebować do wykonania zdrowych i lekkich nuggetsów!

Domowe nuggetsy – składniki

  • około pół kilograma mięsa (piersi z kurczaka lub indyka),
  • szklanka płatków kukurydzianych,
  • przyprawy do drobiu (słodka papryka, oregano, rozmaryn),
  • mąka do obtoczenia,
  • 1 duże jajko,
  • 1 duży jogurt naturalny do marynaty,
  • papier do pieczenia.

Przepis na idealne nuggetsy

1. Mięso dokładnie umyj, wytnij włókna i żyłki, a następnie osusz. Pokrój w paski o grubości około 2 cm. W osobnym naczyniu przygotuj marynatę. Wyłóż jogurt do miseczki, a następnie dodaj wybrane przyprawy, wszystko dokładnie wymieszaj. Do sosu dodaj mięso i dokładnie obtocz każdy kawałek. Wszystko pozostaw na około godzinę, aby drób dokładnie przeszedł wszystkimi aromatami.

2. Gdy mięso jest już odpowiednio zamarynowane, w trzech osobnych naczyniach przygotuj roztrzepane jajko, w kolejnej mąkę, a w trzeciej pokruszone płatki kukurydziane. Każdy kawałek osobno umieszczaj w naczyniach: zaczynaj od mąki, następnie jajko, a na końcu płatki kukurydziane. Pamiętaj jednak, aby każdy kawałek mięsa odsączyć z nadmiaru jajka, zanim umieścisz je w płatkach. Ostatni etap obtaczania jest niezwykle ważny i powinien być bardzo precyzyjny, aby panierka znajdowała się na całości nuggetsa.

3. Tak przygotowane mięso ułóż na papierze do pieczenia, który znajduje się na blaszce. Pamiętaj, żeby mięso nie przylegało do siebie.Ustaw piekarnik na temperaturę 200–210 stopni Celsjusza, najlepiej z termoobiegiem, i piecz całość przez około 7–8 minut. Mniej więcej w połowie obróć wszystkie nuggetsy na drugą stronę, aby dobrze się upiekły. Dla pewności możesz sprawdzić ich gotowość przed podaniem. Wystarczy przekroić jeden kawałek i skontrolować, czy mięso w środku nie jest surowe. Pamiętaj jednak, że mięso drobiowe bardzo szybko się piecze i nie warto czekać zbyt długo, aby nie było za suche!

Sekretem delikatnych, wyjątkowo miękkich, soczystych i jednocześnie chrupiących nuggetsów jest dodanie jogurtu do marynaty. Tak przygotowane wspaniale smakują i z pewnością sprawią Twoim pociechom mnóstwo radości! Warto także wspomnieć, że taka potrawa bez grama tłuszczu jest nie tylko zdrowa, ale również dietetyczna. Przygotuj do tego naturalny ketchup lub dip z jogurtu i podawaj dzieciom jako osobną potrawę lub w towarzystwie domowych frytek!

Zdj. główne: Tyson/unsplash.com

Udostępnij:

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*