Lato jest czasem zbiorów owoców i warzyw. W jaki sposób można przygotować przetwory, aby cieszyć się dłużej smakiem lata?
Zanim rozpoczniesz przygotowywanie domowych przetworów, powinnaś się do tego odpowiednio przygotować, czyli wyposażyć spiżarnię w odpowiednią ilość słoików. Ważna jest zarówno ilość, jak i pojemność słoików. Jeśli nie chcesz kupować nowych słoików, to warto wcześniej poprosić rodzinę lub znajomych o zbieranie słoików. Do kiszenia ogórków i kapusty najlepsze będą gliniane garnki.
Wszystkie sezonowe owoce można zamknąć w słoiku pod postacią: dżemu, konfitury, nalewki lub soku. Zbiory owoców i warzyw przypadają na różne letnie miesiące, dlatego warto zapoznać się z kalendarzem ogrodnika, aby wiedzieć co i kiedy można zbierać.
W czerwcu są zbiory truskawek, agrestu, czereśni i kwiatów czarnego bzu. W lipcu można zbierać jagody, maliny, ogórki, wiśnie, czerwone i czarne porzeczki. W sierpniu są zbiory pomidorów, gruszek, moreli, brzoskwiń i jeżyn. We wrześniu można zrobić przetwory z cukinii, śliwek, winogron, owoców czarnego bzu, owoców dzikiej róży. W październiku można przygotować przetwory z dyni, buraka i kapusty.
Domowe przetwory można wykonać na kilka różnych sposobów, czyli przez:
Sezon na truskawki niedługo się rozpocznie, dlatego warto już przygotować się do wykonania przetworów z tych smacznych i zdrowych owoców. Do wykonania dżemu z truskawek będziesz potrzebować:
Sposób wykonania:
Buraczki z chrzanem są przysmakiem wielu osób. Do wykonania buraczków będą potrzebne:
Sposób wykonania:
>> Zobacz też: Tradycyjne ogórki kiszone – przepis
Kompoty kojarzone są przede wszystkim z babciną spiżarnią. Na kompot najlepiej nadają się gruszki, jabłka, czereśnie i wiśnie. Owoce należy umyć i obrać ze skórek (gruszki i jabłka). Włożyć do słoików i zalać syropem (w 1 litrze ciepłej wody rozpuścić 0,5 kg cukru). Słoiki należy zakręcić i zapasteryzować.
Sok można wykonać z każdego rodzaju owoców. Do wykonania soku niezbędny jest sokownik. Kupując go, warto wybrać ten lepszej jakości, dzięki temu posłuży na dłużej. Owoce przed włożeniem do sokownika powinny być zawsze umyte. Gotowy sok z sokownika należy zagotować z dodatkiem cukru (na 1l 100g cukru). Wrzący sok należy przelać do słoików. Gdy ostygną zapasteryzować.